Tes i Infusions

TE BLANC

 

Els brots més tendres de la planta del te, les fulles que encara conserven tot el recobriment blanc brillant i mantenen tota l’essència, son seleccionades i recollides tradicionalment per dones i joves els primers dies de la primavera per oferir-nos el te blanc. Afortunadament la recol·lecció mecanitzada del te blanc no és habitual. Un tractament mínim el diferencia de la resta. Un cop seleccionades les fulles son assecades al sol, sense cap altre tractament posterior. És un te que no es fermenta i manté així la poderosa capacitat antioxidant i tots els nutrients. No en va se’l coneix com el te de la bellesa, l’elixir de la joventut o el te de la longevitat. És l’antioxidant més potent que ens ofereix la naturalesa (una tassa equival a 12 sucs de taronja) capaç de neutralitzar l’activitat dels radicals lliures, millorar l’estat de la nostra pell i augmentar les defenses de l’organisme. Es més efectiu que la vitamina C i E juntes. Per obtenir 250 gr. de te blanc es necessiten més de 90.000 brots tendres. La infusió que n’obtenim de les fulles de te blanc és clara, de gust suau i delicat. Antiarrugues. Bellesa. Longevitat. Frescor. Joventut. Antioxidant.

 

TE NEGRE

 

Al llarg de la seva història el te traspassa fronteres i es converteix actualment en una de les begudes més consumides arreu del món. Tradicionalment el seu consum ha estat lligat a un cert refinament de la persona, el seu nivell cultural i a una actitud de saber viure i gaudir al màxim d’un de tants plaers que ens ofereix la vida. Depenent del tipus de terra, altura i clima es cultiva una varietat o una altra. El procés de fermentació serà fonamental per a obtenir un te de qualitat. És molt ric amb minerals com el ferro, la calç, el magnesi, el fòsfor, el potassi i el fluor.

 
Teteres
 

TE VERD

 

Enmig de les muntanyes de Xina i Japó cobertes d’una suau però humida boira es cultiva un dels tes més apreciats, el te verd. Un te que no es fermenta i que gràcies al seu procés d’elaboració manté totes les seves propietats antioxidants. També és un gran diürètic i bon company de les dietes d’aprimament. Les fulles del te verd, donen una infusió clara i de gust delicat. Recol·lecció: Xina: juny-desembre. Japó: maig-juny. Algunes de les varietats són: Gunpowder, Chunmee, Imperial, Matcha, Sencha.

 

TE VERMELL

 

El Pu Erh és un te originari de Yunnan una província del sud de la Xina coneguda com la regió de la “eterna primavera”. El te verd, el vermell i el negre provenen de la mateixa planta i els diferencien el procés d’elaboració. El te vermell es envellit en botes de roure com a mínim durant un any. Antigament aquest període podía prolongar-se fins a 50 anys, aquestes collites estaven reservades als emperadors i a l’alta noblesa. Tradicionalment s’ha utilitzat per desintoxicar i depurar el cos activant el metabolisme del fetge i millorant la digestió.

 

ROOIBOS

 

El rooibos és un arbust originari de sud-àfrica i tot i que no prové de la planta del te és apreciat com a tal degut el seu agradable gust. Es totalment lliure de cafeïna pel que juntament amb les seves propietats antioxidants i mineralitzants el fan una beguda ideal per nens i esportistes. Aquesta infusió vermellosa i suau ens aportarà un extensa llista de virtuts medicinals com, relaxació del sistema nerviós, reposició de sals minerals, millores en els trastorns intestinals i còlics de petits i grans, etc. És un gran aliat i una bona ajuda en problemes de la pell.

 

INFUSIONS

 

Prop de l’aigua, en zones humides vora els rius creix la salicària; als marges de molts camins, l’herba de Sant Joan, l’artemisa o la sajolida; enmig dels prats la farigola amb la seva agradable fragància; a l’ombra del saüc la valeriana…. la natura ens regala cada dia un munt de recursos dels quals seguint la saviesa popular podem obtenir d’ells eficaços remeis tradicional. Les virtuts medicinals de les plantes s’han anat transmetent de generació en generació, o de pares a fills/es fins arribar als nostres dies. Alguns pobles de Catalunya recorden encara el pas d’aquelles dones fortes i valentes, les trementinaires, que creuaven valls i muntanyes carregades de saviesa per fer arribar a la gent del poble els remis de la muntanya; herbes medicinals, ungüents i olis. Cada planta medicinal conté uns principis actius responsables de la seva acció terapèutica. Una beguda que freda o calenta és capaç de refer-te. Harmonitza el teu cos i equilibra la ment. Preparació: Col·locar una cullerada sopera de la planta o barreja d’herbes amb una tassa d’aigua bullint, deixar reposar de 5 –10 min, col·lar i prendre calenta.

A l’aura trobareu una gran varietat de plantes medicinals i barreges d’herbes especialment preparades per millorar la digestió, les flatulències, la pressió arterial alterada, la retenció de líquids, les menstruacions, el colesterol,…